Bolsas de PD em Agronomia

Post doctoral fellowships in Agronomy

Nº: 1211

Área de conhecimento: Agronomia

Field of knowledge: Agronomy

Nº do processo FAPESP: 2015/50220-2

FAPESP process: 2015/50220-2

Título do projeto: Enhancing salt tolerance in tomato crops for advancing sustainable agriculture and food production

Project title: Enhancing salt tolerance in tomato crops for advancing sustainable agriculture and food production

Área de atuação: Biologia Molecular / Fisiologia do Estresse

Working area: Molecular Biology / Plant Stress Physiology

Pesquisador responsável: Lázaro Eustáquio Pereira Peres

Principal investigator: Lázaro Eustáquio Pereira Peres

Unidade/Instituição: ESALQ / Universidade de São Paulo

Unit/Instituition: ESALQ / Universidade de São Paulo

Data limite para inscrições: 05/08/2016

Deadline for submissions: 2016-08-05

Publicado em: 26/07/2016

Publishing date: 2016-07-26

Localização: Avenida Pádua Dias, 11 Piracicaba

Locale: Avenida Pádua Dias, 11 Piracicaba

  • Resumo Summary

    Estão abertas as inscrições para duas vagas de pós-doutoramento no Laboratório de Controle Hormonal do Desenvolvimento Vegetal, Departamento de Ciências Biológicas, ESALQ/USP. As vagas estão inseridas dentro do Projeto Temático ESTASA (Enhancing salt tolerance in tomato crops for advancing sustainable agriculture and food production), coordenado pelo Prof. Lázaro Eustáquio Pereira Peres. O principal objetivo desse projeto é a obtenção de variedades comerciais de tomateiro resistentes à salinidade.

    Como requisitos, o(a) candidato(a) deverá possuir doutorado em Fisiologia Vegetal, Bioquímica de Plantas ou Genética de Plantas, excelente capacidade de comunicação em inglês, pensamento crítico, auto-motivação, capacidade de solucionar problemas, habilidade para trabalhar efetivamente junto a uma equipe multidisciplinar e internacional, além de disciplina para conduzir pesquisa de forma autônoma e supervisar estudantes e/ou técnicos de laboratório. Preferência será dada aos candidatos cuja a titulação tenha sido obtida nos últimos três anos.

    Uma vaga diz respeito ao projeto "Convergence of agronomic traits into wild type salt tolerant tomato species", que tem como objetivo obter uma cultivar comercial de tomateiro a partir de uma espécie selvagem de tomateiro por meio da piramidização de características desejáveis. Para canditar-se a essa vaga é requerida adicionalmente experiência em: i) introgressão de alelos em variedade de Solaneceae; ii) triagem de plantas para características genéticas e fisiológicas relacionadas ao estresse salino e; iii) planejamento e delineamento experimental, além de habilidade no uso de softwares estatísticos para a realização de análise de dados, incluindo conhecimento em análise multivariada.

    A segunda vaga se relaciona ao projeto "Genetic analyses of a new pathway for transpiration-dependent salinity tolerance in tomato" e tem como objetivo principal a análise dos componentes dessa nova rota de tolerância à salinidade, utilizando materiais com superexpressão ou perda de função desses componentes. Para candidatar-se à essa vaga os candidatos deverão apresentar: i) experiência em cultura de tecidos e transformação genética de plantas (desejável experiência com transformação genética de tomateiro via Agrobacterium); ii) biologia molecular; iii) bioinformática (conhecimento das principais ferramentas disponíveis para tomateiro) e; iv) cultivo de tomateiro.

    O projeto será financiado pela FAPESP, de acordo com suas normas (www.fapesp.br/3162), e as bolsas têm duração inicial de um ano.

    Os candidatos devem enviar, até o dia 05/08/2016, uma carta de apresentação/interesse contendo o histórico das atividade profissionais que se relacionam com a vaga de interesse, Súmula Curricular e duas cartas de recomendação para o Prof. Lázaro Eustáquio Pereira Peres (lazaro.peres@usp.br), com o assunto "Postdoctoral Fellowship - Plant science related to salt tolerance" ou "Postdoctoral Fellowship - Plant genetic transformation", de acordo com a vaga pretendida.

    The Thematic Project "Enhancing salt tolerance in tomato crops for advancing sustainable agriculture and food production" has two post-doctoral fellowships opportunities to research in the Laboratory of Hormonal Control of Plant Development, Department of Biological Sciences, 'Luiz de Queiroz' School of Agriculture (ESALQ), University of São Paulo (USP), in Piracicaba, SP, Brazil.

    The selected candidates will work as part of an interdisciplinary team contributing to advancing sustainable agriculture and to stable food security production by enhancing salinity tolerance of the tomato crop. The fellows will take advantage of diverse approaches to generate highly salt tolerant commercially usable tomato varieties.

    To be considered, the candidate should hold a PhD in plant genetics or a related discipline area such as plant physiology or plant biochemistry. Preference will be given to candidates whose degree has been received within the last 3 years.

    The first fellowship opportunity is related to the project "Convergence of agronomic traits into wild type salt tolerant tomato species" that aims to obtain a commercial cultivar of tomato from a wild tomato species through pyramiding of desirable characteristics. To apply for this fellowship is additionally required: i) experience in breeding or crossing tomato or other solanaceous crops; ii) strong motivation to combine phenotypic and genotypic screening in large populations; iii) experience in plant stress is highly desirable, proven by thesis or through peer-reviewed publications; iv) experience in experimental planning and design, as well as proficiency in the use of statistical packages for data analysis including multivariate analyses.

    The second fellowship opportunity is related to the project "Genetic analyses of a new pathway for transpiration-dependent salinity tolerance in tomato" that aims to genetically dissect the contribution of the components of this new pathway by pursuing loss of function and overexpression approaches in tomato. To apply for this fellowship is additionally required: i) experience in plant tissue culture and plant genetic transformation (desired experience with tomato genetic transformation); ii) knowledge in bioinformatics and molecular biology; iii) experience in tomato cultivation.

    The selected candidates will be granted a 1 (one) year Post-Doctoral Fellowship from FAPESP, with the possibility of renewal. More information: www.fapesp.br/en/5427.

    To apply, please send (pdf format): (i) a 1 (one) page (max) covering letter explaining your motivations; (ii) Curriculum Vitae; and (iii) two recommendation letters to Dr. Lázaro Eustáquio Pereira Peres (lazaro.peres@usp.br) (Project Coordinator), quoting "Postdoctoral Fellowship - Plant science related to salt tolerance" or "Postdoctoral Fellowship - Plant genetic transformation" in the subject line of the email application.