Bolsa de PD em Ciência e Tecnologia de Alimentos

Post-Doctoral Fellowship in Food Science and Technology

Nº: 5651

Área de conhecimento: Ciência e Tecnologia de Alimentos

Field of knowledge: Food science and technology

Nº do processo FAPESP: 2021/06643-7

FAPESP process: 2021/06643-7

Título do projeto: Influência da ingestão de pães sem glúten à base de grão-de-bico e psyllium no eixo microbiota intestinal - cérebro em ratos obesos induzidos com dieta hiperlipídica e hiperglicídica

Project title: Influence of gluten-free chickpea and psyllium-based bread ingestion on the intestinal microbiota-brain axis in obese rats induced with a high-fat and a high-sugar diet

Área de atuação: Ciência e Tecnologia de Alimentos

Working area: Food Science and Technology

Quantidade de vagas: 1

Number of places: 1

Início: 01/02/2023

Start: 2023-02-01

Pesquisador responsável: Vanessa Dias Capriles

Principal investigator: Vanessa Dias Capriles

Unidade/Instituição: Instituto Saúde e Sociedade, Unifesp

Unit/Instituition: Instituto Saúde e Sociedade, Unifesp

Data limite para inscrições: 07/01/2023

Deadline for submissions: 2023-01-07

Publicado em: 08/12/2022

Publishing date: 2022-12-08

Localização: Rua Silva Jardim, 136, Santos

Locale: Rua Silva Jardim, 136, Santos

E-mail para inscrições: vanessa.capriles@unifesp.br

E-mail for proposal submission: vanessa.capriles@unifesp.br

  • Resumo Summary

    Nossa linha de pesquisa tem por objetivo aplicar abordagens tecnológicas inovadoras para melhoria do valor nutricional de produtos de panificação sem glúten, e avaliar os potenciais benefícios para a saúde empregando ensaios in vitro, in vivo e clínicos.

    Esta bolsa de pós-doutorado tem por objetivo avaliar o efeito da ingestão de pão sem glúten desenvolvido com farinha de grão de bico e psyllium no eixo microbiota intestinal-cérebro de ratos obesos induzidos com dieta hiperlipídica e hiperglicídica.

    Requerimentos necessários: experiência em laboratório analítico nas áreas de Ciência de Alimentos e Nutrição, análise estatística e redação científica.

    Os interessados devem enviar os seguintes documentos: i) carta de interesse; ii) duas cartas de referência; iii) súmula curricular no formato estabelecido pela FAPESP (ver fapesp.br/5266) contendo link para currículo lattes, ORCID, ResearcherID ou Google Scholar).

    Prazo para envio da documentação: 07/01/2023 para vanessa.capriles@unifesp.br.

    Após a avaliação documental, os candidatos selecionados serão avaliados por meio de entrevista (webconferência).

    A vaga está aberta a brasileiros e estrangeiros. O selecionado receberá, por 24 meses, Bolsa de Pós-Doutorado da FAPESP no valor de R$ 8.479,20 mensais e Reserva Técnica equivalente a 10% do valor anual da bolsa para atender a despesas imprevistas e diretamente relacionadas à atividade de pesquisa.

    Our research group aims to apply innovative technological approaches to improve the nutritional quality of gluten-free bakery products and to assess their potential health benefits from in vitro, in vivo, and clinical studies.

    The Post-Doctoral Fellowship aims to evaluate the effect of gluten-free bread ingestion developed with chickpea flour and psyllium on the gut microbiota-brain axis of obese rats induced with a high-fat and high-sugar diet.

    Necessary requirements: Experience in analytical laboratory in the areas of Food and Nutrition Science, statistical analysis, and scientific writing.

    Candidates will be evaluated through the documentation sent: (i) letter of interest, (ii) two reference letters, (iii) curriculum summary in the model established by the São Paulo Research Foundation (FAPESP, grantor institution) containing a link to CV, ORCID, ResearcherID or Google Scholar.

    Deadline for sending documentation: January 7th, 2023, to vanessa.capriles@unifesp.br.

    After the documentary evaluation, the selected candidates will be evaluated through an interview (webconference). The fellowship holder will be based in the Institute of Health and Society, Federal University of São Paulo in Santos (Brazil).

    The vacancy is open to candidates of any nationality. The selected candidate will receive, for 24 months, a FAPESP Post-Doctoral Fellowship in the amount of R$ 8,479.20 monthly and a Research Contingency Fund equivalent to 10% of the annual value of the scholarship to cover unforeseen expenses directly related to the research activity.